Uitbreiding koelcapaciteit bij Demcon Metal Injection Moulding

Geplaatst in:

15 april 2025

Demcon werd in 1993 opgericht door Dennis Schipper en Peter Rutgers. Na hun promotieonderzoek aan de Universiteit Twente startten zij het mechatronisch ontwerpbureau Demcon. In de decennia die volgden, groeide Demcon uit van een tweemanszaak in een klein kamertje op de UT tot een multinational met 1100 werknemers.

Innovaties

Stefan Bouwhuis is technisch coördinator bij de b.v. Metal Injection Moulding van Demcon. “Demcon biedt een breed scala aan technologische oplossingen, wat lastig in één zin te vangen is. We ontwikkelen innovaties voor sectoren zoals hightech, gezondheidszorg, energie, smart industry, maritiem, agri, food, aerospace en defensie. Daarbij werken we nauw samen met diverse universiteiten. We zijn actief in vier landen en hebben alleen al in Enschede negen locaties.”

Metal Injection Moulding

“Metal Injection Moulding (MIM) is een techniek om complexe metalen onderdelen in grote series te produceren. Het proces begint met de feedstock, een mix van metaalpoeder en polymeren, die wordt verwerkt via spuitgiettechnieken. Dit levert een green part op, waarvan het polymeerbindmiddel vervolgens wordt verwijderd met water en ovens. Het overgebleven brown part wordt gesinterd, waardoor een sterk, dicht metalen eindproduct ontstaat met minimale vervorming,” legt Stefan uit.

Met STS is het makkelijk communiceren, en er kan altijd snel worden geschakeld. Ook de nazorg van zo’n project is bij STS in goede handen.

Stefan Bouwhuis, Demcon Metal Injection Moulding

Afbeelding Schipper Technische Services Uitbreiding koelcapaciteit bij Demcon Metal Injection Moulding

Milieu

“MIM maakt gebruik van biologisch afbreekbare materialen en milieuvriendelijke methoden. Hierdoor worden schadelijke chemicaliën vermeden en wordt er weinig afval geproduceerd. Dankzij deze efficiënte en duurzame aanpak is MIM ideaal voor precisieproductie met een lage impact op het milieu.”

Project

Onlangs werkte STS samen met Demcon aan een project. Stefan vertelt: “Er waren nieuwe ovens aangeschaft. Hiervoor moest de koelcapaciteit worden uitgebreid, en STS werd hiervoor ingeschakeld.”

Martin Karsten, projectleider, was verantwoordelijk voor het project. “Er moest een nieuw koelsysteem worden ontwikkeld, inclusief besturing. Daarbij moest een nieuwe ringleiding worden aangelegd om de aanvoer te garanderen. De bestaande koelunits konden in gebruik blijven, maar we hebben wel een schakeling toegevoegd. In geval van lekkage kunnen de koelunits apart, in serie of parallel worden gebruikt.”

Naast de serie/parallel-schakeling werd er ook een extra beveiliging ingebouwd. “Bij stroomuitval komen de ovens niet zonder koeling te zitten. In dat geval neemt een membraanpomp het over. Deze draait op stikstof en zorgt ervoor dat het binnenwerk van de ovens niet smelt.”

Samenwerking

Over de samenwerking met STS is technisch coördinator Stefan zeer te spreken. “Het project is goed verlopen, ondanks de uitdagingen die we samen aangingen. Met STS is het makkelijk communiceren, en er kan altijd snel worden geschakeld. Ook de nazorg van zo’n project is bij STS in goede handen.”